Lista aktualności Lista aktualności

Leśne smakołyki

     Pojawiają się pierwsze jesienne owoce lasu jakimi są grzyby. Zbieramy znane gatunki, jak: borowiki, kozaki, kurki, rydze oraz kilka innych mniej znanych gatunków grzybów. Unikamy grzybów, których nie znamy czy też nie mamy 100% pewności w oznaczeniu, co nie jest równoważne z jego zniszczeniem. Niestety bardzo często takie zachowanie ma miejsce.
   Takim mało znanym i zbieranym w naszych okolicach grzybem jest Lejkowiec dęty – Craterellus cornucopioides. Mało atrakcyjny, wręcz nie zachęcający, lejkowaty, szaro bury owocnik często jest przez nas niezauważalny. Lejkowate do trąbkowatych, owocniki o wysokości 4-12 cm są koloru czarnego, często blaknącego do czarnobrązowego rosną w lasach liściastych, głównie kępami pod bukami w okresie od sierpnia do listopada.
   Grzyb jadalny, bardzo smaczny o słodkawym aromacie, doskonale nadający się do przygotowywania  różnorakich sosów i dodatków.